Prof. Nilsson

Korthaj och talare

Nätpoker

De två största hoten i online-poker är otillåtet sam­arbete (collusion) och pokerbotar.

Lite kunskap är definitvit en farlig sak för den som vill skydda sig mot pokerfusk. Nya metoder och tekniker dyker hela tiden upp.

De klassiska metoderna är många. Falskblandningar, att byta kort (holding out), byta hela kortleken (coolers), smyg­titta på kort (peeks), använda märkta kort och stjäla pengar ur potten är några av de vanligaste. Standardtexten på området är Poker Protection av Steve Forte.

Den här artikeln handlar främst om online-poker.

Otillåtet samarbete

Collusion, otillåtet samarbete, är den stora elefanten i rummet, något som få poker­arrangörer vill prata om.

Att spela i maskopi med andra spelare är fusk. Det ger en stor fördel och många strategier är möjliga. Collusion förekommer både i nätpoker och livepoker och kan i båda fallen vara svårt att upptäcka och skydda sig mot.

Även om man inte signalerar några kort, utan bara delar på pengarna, så är möjligheterna många: soft­play innebär att man sparar pengar åt sin partner genom att inte satsa eller höja när man normalt borde, i whipsawing tvingar man ut en spelare ur spelet genom upprepade höjningar, dumping betyder att man avsiktligt förlorar.

Hemliga signaler kan ge en ännu större fördel och vara näst intill omöjligt att upptäcka. Möjligheterna är många – och några få bitar information är allt som behövs.

Även för datorer är det en utmaning att skydda sig mot collusion – det är svårt att designa algoritmer som upptäcker otillåtet samarbete och vanskligt att veta hur väl de fungerar.

Om du spelar poker på allvar, vid ett bord eller på nätet, så ska du noga överväga risken att drabbas av collusion. Arnold Snyders Poker Tournament Cheating and “Semi-Cheating” och kapitlet om collusion i Steve Fortes Poker Protection är obligatorisk läsning.

Pokerbotar

Om collusion är den stora elefanten, så är pokerboten en bergsgorilla. Oftast är det spelare som tar hjälp av ett dator­program, men det har även förekommit att vissa pokerrum använt robotar för att fylla upp borden.

Man hör ofta att robotar bara kan slå nybörjare och att experter inte behöver oroa sig. Jag misstänker att de bästa poker­botarna kan slå de allra flesta mänskliga spelare.

Poker Bots Invade Online Gambling (New York Times, 2011-03-13) ger en god bild av vad som är möjligt att åstad­komma med en poker­bot, och programmen blir bara bättre.

Det finns olika uppfattningar om när och hur det är legitimt att avända robotar. De flesta tycker nog att det är oacceptabelt att ett pokerrum självt använder robotar eller att spelare använder program som talar direkt med pokerklienten.

Olika pokerrum har olika regler och är olika aggressiva i sitt sätt att hantera pokerbotar. Som spelare har man sällan full insyn. Vad kan man egentligen upp­täcka och vad gör man åt saken?